Chiazaden

Ze worden het superfood van deze eeuw genoemd: chiazaden. De zaadjes bevatten omega-3, vezels en mineralen en zijn makkelijk te verwerken in het dagelijkse eetpatroon. Maar wat zijn chiazaden nu precies, en wat doen ze voor de gezondheid?  

Wat zijn chiazaden?

Chiazaad komt van de Chiaplant (Salvia Hispanica); een familielid van de muntplant. De bloemen van deze plant produceren kleine zaadjes die een beetje lijken op maanzaad. Deze plant werd duizenden jaren lang door de Maya’s en Azteken gebruikt, omdat de zaadjes zorgden voor een energieboost en het uithoudingsvermogen verbeterden.   Maar waarom worden chiazaden superfood genoemd? Dat komt doordat chiazaden vol zitten met vezels, omega-3, mineralen en proteïnen. Daarbij zijn chiazaden zijn een natuurlijk product: de zaden worden niet bewerkt en bevatten geen toevoegingen. Daarnaast zijn de chia zaden van nature resistent tegen ongedierte waardoor er geen of nauwelijks bestrijdingsmiddelen gebruikt hoeven te worden.  

Wat doen chiazaden?

Chiazaden hebben een aantal positieve eigenschappen die bijdragen aan uw gezondheid. Zo brengen chiazaden de bloedspiegel in balans, omdat ze chiazaden de omzetting van koolhydraten naar suikers vertraagd. Hierdoor ontstaat er een zwakkere suikerpuik, waardoor er minder insuline aangemaakt hoeft te worden. Daarnaast helpen de eiwitten in de chiazaden spieren en ander lichaamsweefsel op te bouwen. Dit is ideaal voor sporters! Ook dragen chiazaden bij aan een goede absorptie van calcium, en bevat het een hoog gehalte aan omega-3. Genoeg positieve effecten om chiazaden dagelijks te consumeren!  

Hoe gebruik je chiazaden?

U kunt chiazaden makkelijk toevoegen aan uw dagelijkse voeding. De zaden hebben een neutrale smaak, waardoor u ze overal doorheen kunt doen. Voeg eens wat chiazaden toe aan uw salade, of meng ze door een smoothie of fruitsapje. Chiazaden kunnen tot negen keer hun gewicht opnemen in vocht, u kunt ze eerst tien minuten laten weken waardoor de chiazaden een soort gel worden. Op die manier voeden de chiazaden uw lichaam niet alleen, maar hydrateren ook! Chiazaden zijn ook makkelijk te combineren met andere superfoods. Veel natuurvoedingswinkels en webwinkels verkopen tegenwoordig chiazaad.

Een gedachte over “Chiazaden”

Geef een reactie
Nederlands-SUPER

Moment...

Nederlands-SUPER   Bezig met laden...
  Bezig met laden...